Ditt underliv

Vaginan är självrengörande

Om man tvättar sig för ofta eller med vanlig tvål i underlivet så rubbar man den naturliga balansen och det kan bli torrt och irriterat. Dessutom kan man få svampinfektion eller bakteriell vaginos.

En viss lukt från ditt underliv är helt naturlig. Den kan variera och till exempel påverkas av vad du äter, var i menscykeln du befinner dig eller hur mycket vatten du dricker.

Undvik att tvätta underlivet för ofta – en gång per dag räcker. Tvätta med ljummet vatten men undvik vanlig tvål. Tänk på att inte duscha eller tvätta inne i vaginan, för då tvättar du bort den naturliga flytningen som finns där och det kan leda till sprickor och infektioner.

Att maximera luftflödet och minska instängdheten kan också påverka lukten

  • Använd bomullstrosor
  • Om du har trosskydd, byt dem ofta och använd inte trosskydd i onödan
  • Välj träningskläder som andas
  • Sov gärna utan trosor

Så funkar de goda bakterierna i vaginan

I din vagina finns olika goda bakterier vars uppgift är att hålla rent och skydda från infektioner. Bland annat finns lactobaciller även kallade mjölksyrebakterier som ser till att miljön i din vagina håller rätt surhetsgrad. Det är därför det kan lukta lite syrligt från ditt underliv, det är helt naturligt.

Vad är vitsen med flytningar?

Vaginans väggar består av slemhinnor och måste hela tiden vara fuktig. Här finns en mycket speciell miljö innehållande olika hormoner, bakterier, enzymer och antikroppar som ser till att vaginan mår bra. Dessa små organismer fyller olika funktioner och behöver bytas ut med jämna mellanrum.

Livmoderhalsen bildar ett sekret som sköljer igenom vaginan och tar med sig döda celler, onödiga bakterier, onyttiga organismer och rengör vaginans väggar. Sekretet, tillsammans med alla onödigheter, är det som kommer ut som flytningar från underlivet.

Flytningar är helt normalt

Flytningar är helt normalt

Flytningarna gör så att livmoderhalsen och slemhinnorna i underlivet håller sig i bra skick samtidigt som de skyddar mot infektioner.

Hur ska det lukta egentligen?

Hur ska det lukta egentligen?

En viss lukt från ditt underliv är helt naturlig. Med normalt pH-värde brukar lukten vara lätt syrlig, men den kan variera under månaden.

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet kan ha många olika orsaker. Även om det ofta är helt ofarligt så kan det vara väldigt besvärligt och obehagligt.

Köp Donaxyl på ditt apotek

Apoteket
Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen