Flytningar

Flytningar är helt normalt

Flytningar gör så att livmoderhalsen och slemhinnorna i underlivet håller sig i bra skick samtidigt som de skyddar mot infektioner.

Det vi kallar flytningar är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från underlivet. I kontakt med luften kan de bli lite gulaktiga eller brunaktiga. Flytningar brukar lukta lite syrligt ungefär som filmjölk. Flytningarnas uppgift är att göra slemhinnorna i slidan fuktiga, de håller slidan ren och skyddar mot infektioner.

Om flytningar

Vaginans väggar består av slemhinnor och måste hela tiden vara fuktiga. Här finns en mycket speciell miljö full av hormoner, bakterier, enzymer och antikroppar som ser till att vaginan mår bra. Dessa små̊ organismer fyller olika funktioner och behöver bytas ut med jämna mellanrum.

För att alla gamla celler, onödiga bakterier eller ovälkomna organismer inte ska stanna kvar, bildar livmoderhalskanalen ett sekret som kommer ut via livmoderhalstappen. Sekretet sköljer igenom vaginan och tar med sig döda celler, onödiga bakterier, onyttiga organismer och rengör vaginans väggar. Sekretet, tillsammans med alla onödigheter, är det som kommer ut som flytningar från underlivet.

Dina flytningar visar var i menscykeln du befinner dig. Om du till exempel har en genomskinlig flytning med halkig konsistens, och du önskar bli gravid – då är det dags att prova!

Vad doftar det?

Sött

Kan uppstå vid naturliga förändringar av PH-värdet i underlivet beroende på goda bakterier, helt normalt!

Metalliskt

Uppstår ofta runt menstruations-perioden och beror på att blod finns i vaginan och underlivet.

Kemiskt

Kan bero på bakteriell vaginos, glidmedel eller kondom.

Fisk

Beror troligen på bakteriell vaginos som i sin tur beror på obalans eller för mycket tillväxt av bakterier i vaginan.

Konstiga flytningar

Det finns också olika typer av infektioner och besvär i underlivet som visar sig genom att flytningarna förändras och ser annorlunda ut:

  • Du kan få mer flytningar än vanligt
  • Flytningarna kan byta färg
  • Flytningarna kan bli gryniga
  • Flytningarna kan lukta annorlunda t.ex fisk
  • Flytningarna kan bli blodblandade

Annat som kan påverka flytningarna är:

  • Du använder preventivmedel som innehåller hormoner
  • Du är gravid
  • Du har kommit i klimakteriet
Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet kan ha många olika orsaker. Även om det ofta är helt ofarligt så kan det vara väldigt besvärligt och obehagligt.

Så tar du Donxyl

Du tar en vaginaltablett varje kväll i 6 dagar. Ofta lindras symtomen inom 1-3 dygn, men du ska fortsätta behandlingen i 6 dagar.

Hitta svar på vanliga frågor

Hitta svar på vanliga frågor

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna när det gäller bakteriell vaginos och Donaxyl.

Visste du att varje dygn produceras ca 1–4 ml flytningar, det är nästan lika mycket som en tesked!

Köp Donaxyl på ditt apotek

Apoteket
Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen