Ordlista

Förklaringar till ord och uttryck du kan stöta på när du besöker apoteket, hos din vårdcentral, barnmorskan eller gynekologen:

A

Antibiotika = Medel som dödar bakterier.

Antibiotikafri = Fritt från antibiotika.

Antibakteriellt medel = Medel som dödar bakterier.

Antibiotikaresistent = Allt fler bakterier kan stå emot antibiotika. Det innebär ökad antibiotikaresistens och gör att infektioner blir svårare eller omöjliga att bota.

Antiseptika = Medel som dödar bakterier utan att vara antibiotika.

B

Bakteriell vaginos = Ett tillstånd då bakteriefloran i slidan kommit i obalans vilket kan ge illaluktande, gråvita, tunna flytningar. Det är den vanligaste orsaken till onormala flytningar hos kvinnor i fertil ålder. Bakteriell vaginos är inte en sexuellt överförbar sjukdom.

C

Candida = En svampinfektion i underlivet. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Luktfria men gryniga flytningar.

D

Dekvaliniumklorid = Det aktiva ämnet i Donaxyl som används för att behandla bakteriell vaginos.

F

Fertil = Att vara fertil betyder att man har förmåga att fortplanta sig, att det går att få till en befruktning.

K

Klåda = Att det kliar.

Könssjukdom = Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem. Gå och testa dig om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha fått en könssjukdom.

L

Laktobaciller = Är samma sak som mjölksyrabakterier.

M

Mjölksyrabakterier = Mjölksyrabakterier är mikroorganismer som finns naturligt i mag- och tarmsystemet och produceras i tarmen. De hjälper till att motverka de bakterier som bildar giftiga ämnen i kroppen.

P

pH-värde = Är ett mått på hur surt eller basiskt något är. Ett lågt pH-värde är surt och ett högt pH-värde är basiskt, pH-värde 7 är neutralt. I underlivet ska pH-värdet vara ca 4,5.

S

Slidkatarr = En inflammation av slidans slemhinna som kan orsakas av till exempel svamp, parasiter, bakterier eller hormonstörningar.

Svamp = Svampinfektion i underlivet. Typiska symptom är klåda, sveda, torrhet och rodnad i slidöppningen. Luktfria men gryniga kesoliknande flytningar. Benämns även Candida.

V

Vaginal = I underlivet, vagina.

Vaginaltablett = En tablett man för upp i vagina för behandling.

Vaginos = Kort form av bakteriell vaginos.

Vaginit = Inflammation i slidan som kan orsaka klåda, obehag och flytningar. 

Vulva = Underlivets yttre delar kallas ibland vulva. Det är de delar du kan se utifrån: blygdläpparna, venusberget och klitoris. 

Flytningar är helt normalt

Flytningar är helt normalt

Flytningarna gör så att livmoderhalsen och slemhinnorna i underlivet håller sig i bra skick samtidigt som de skyddar mot infektioner.

Hur ska det lukta egentligen?

Hur ska det lukta egentligen?

En viss lukt från ditt underliv är helt naturlig. Med normalt pH-värde brukar lukten vara lätt syrlig, men den kan variera under månaden.

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet kan ha många olika orsaker. Även om det ofta är helt ofarligt så kan det vara väldigt besvärligt och obehagligt.

Köp Donaxyl på ditt apotek

Donaxyl

Äntligen ett receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos med bakteriedödande läkemedel utan antibiotika.

Apohem
Apoteket
Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen