Därför luktar det illa

Därför luktar det illa

Har du gråvita flytningar som luktar fisk? Då kan du ha fått bakteriell vaginos. Det är en vanlig infektion i underlivet som drabbar ca 10-30% av Sveriges kvinnor varje år.

Fisklukten vid bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans i slidans bakterieflora. Normalt sett har man laktobaciller i slidan som ger ett surt pH-värde. De ger ett skydd mot infektioner genom att skapa en miljö där skadliga bakterier inte trivs. Om bakteriefloran störs kan fel bakterier växa till och ta över. Detta kan exempelvis inträffa om man tvättar underlivet för mycket, så att man tvättar bort den naturliga bakteriefloran. Eller vid menstruation.

Symtom på bakteriell vaginos

  • Illaluktande flytning (fisklukt).
  • Tunn, gråvit flytning (som lättfil).
  • Ibland obehag och lätt klåda i slidan, men ingen rodnad.
  • Ofta besvär efter samlag och mens.

De viktigaste symtomen på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar, det luktar ungefär som dålig fisk. Själva flytningarna får också ett annat utseende och kan bli lite tunna, rinniga och gråvita. Många gånger luktar det mer precis efter man har haft samlag. En del får även lite obehagskänsla i underlivet med klåda eller sveda när de har bakteriell vaginos.

Visste du att varje år får 10-30% av Sveriges kvinnor bakteriell vaginos?

Undersökning och behandling

Om du misstänker att du har bakteriell vaginos behöver du kontakta en barnmorska eller läkare som kan ställa diagnos. Bland annat görs en gynundersökning för att ta reda på om det är bakteriell vaginos. Andra tillstånd som kan ge liknande symtom är till exempel vissa könssjukdomar eller en kvarglömd tampong. Är det bakteriell vaginos blir du troligtvis ordinerad läkemedelsbehandling, antingen på recept eller receptfritt. Donaxyl är det enda läkemedlet mot bakteriell vaginos som kan köpas både receptfritt och med recept. Läkemedlet dödar bakterierna som inte ska finnas där så att mjölksyrebakterierna kan återhämta sig och bakteriebalansen återställas igen.

Flytningar är helt normalt

Flytningar är helt normalt

Flytningarna gör så att livmoderhalsen och slemhinnorna i underlivet håller sig i bra skick samtidigt som de skyddar mot infektioner.

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet kan ha många olika orsaker. Även om det ofta är helt ofarligt så kan det vara väldigt besvärligt och obehagligt.

Donaxyl - Receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos

Receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos

Du tar en vaginaltablett varje kväll i 6 dagar. Ofta lindras symtomen inom 1-3 dygn, men du ska ändå fortsätta behandlingen i 6 dagar.

Köp Donaxyl på ditt apotek

Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen