Klåda eller sveda?

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet kan ha många olika orsaker. Även om det ofta är helt ofarligt så kan det vara väldigt besvärligt och obehagligt. Obehagen kan till exempel bero på:

  • Kläder som skaver.
  • Rakning av underlivet.
  • Irritation från rengöring med tvål i underlivet.
  • Irritation från sköljmedel på underkläderna.
  • Svampinfektion.
  • Bakteriell vaginos. Är det bakteriell vaginos så har du ofta även illaluktande flytningar.
  • Urinvägsinfektion.
  • Torra slemhinnor.
  • Någon könssjukdom som exempelvis klamydia, gonorré, herpes eller kondylom.

Svampinfektion

Även om svamp i underlivet är ofarligt, så är det besvärligt. Symtomen är klåda, gryniga flytningar, rodnad och svullnad. Det finns flera receptfria läkemedel som börjar verka direkt. Om besvären inte försvinner, prata med sjukvårdspersonal t.ex en barnmorska. Det är viktigt att inte upprepa en lokal svampbehandling om den inte haft effekt första gången.

Illaluktande flytningar

Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytningar (fisklukt) och flytningar som ändrar färg. Men det kan också ge lättare besvär med klåda eller sveda. Bakteriell vaginos innebär att det har blivit obalans bland de bakterier som finns naturligt i slidan. Nu finns Donaxyl som receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos och säljs på apoteken. Besök vårdcentralen eller din barnmorska för att undersöka om du har bakteriell vaginos.

Om du har symtom som du inte vet orsaken till är det viktigt att du söker vård för att få rätt diagnos.

Urinvägsinfektion

Om du har besvär i flera dagar, det svider när du kissar, du ser blod i urinen eller får feber ska du kontakta en läkare. Att gå länge med urinvägsinfektion kan nämligen leda till allvarligare sjukdomar.

Torra slemhinnor

Att få problem med torra slemhinnor är väldigt vanligt och orsakerna kan vara många. Det finns en del saker du kan göra själv för att underlätta för slemhinnorna. Undvik att tvätta underlivet för ofta. Tvätta med ljummet vatten och eventuellt en neutral olja. Låt din lust avgöra när du har sex, och vid behov, använd glidmedel.

Flytningar är helt normalt

Flytningar är helt normalt

Flytningarna gör så att livmoderhalsen och slemhinnorna i underlivet håller sig i bra skick samtidigt som de skyddar mot infektioner.

Hitta svar på vanliga frågor

Hitta svar på vanliga frågor

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna när det gäller bakteriell vaginos och Donaxyl.

Donaxyl - Receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos

Receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos

Du tar en vaginaltablett varje kväll i 6 dagar. Ofta lindras symtomen inom 1-3 dygn, men du ska ändå fortsätta behandlingen i 6 dagar.

Köp Donaxyl på ditt apotek

Apoteket
Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen