Om Donaxyl

Om Donaxyl

Donaxyl är ett receptfritt läkemedel för behandling av bakteriell vaginos. Det är en vaginaltablett som löser upp sig i slidans naturliga fukt och frisätter den bakteriedödande substansen dekvaliniumklorid.

Hur använder jag Donaxyl?

En vaginaltablett tas till kvällen i 6 dagar. Vaginaltabletten förs in djupt in i slidan vid sänggående och verkar när du sover. Det är viktigt att fullfölja hela kuren. Ofta lindrar Donaxyl symtomen redan inom 1-3 dygn, men du ska fortsätta behandlingen i 6 dagar. Om behandlingen avslutas i förtid kan besvären komma tillbaka.

Tänk på det här när du tar Donaxyl

  • Om det är första gången besvären uppkommer eller om du inte är helt säker på att det är bakteriell vaginos är rekommendationen att kontakta läkare för att få en diagnos.
  • Vissa ingredienser i vaginaltabletten löser inte upp sig helt i slidan, utan kan hamna i underkläderna. Detta påverkar inte behandlingens effekt och missfärgar inte dina underkläder.
  • Om mensen inträffar samtidigt som du tar Donaxyl, pausa behandlingen de dagar du blöder som mest och fortsätt sedan.
  • Undvik att använda tvål i underlivet eller tvätta dig inuti slidan samtidigt som du tar Donaxyl.
  • Vid vaginala samlag under behandlingen, och under minst 12 timmar efter behandlingen, rekommenderas latexkondom.

Kan man få biverkningar av Donaxyl?

Ja, man kan få biverkningar. De flesta är milda och kortvariga ex klåda, sveda och flytningar. Symtomen kan förvärras i början av behandlingen innan de förbättras. Man bör fortsätta med behandlingen. Om besvären kvarstår bör man kontakta en läkare eller barnmorska.

Var köper jag Donaxyl?

Donaxyl finns att köpa receptfritt på apoteken och nätapoteken. Men det går även att få läkemedlet förskrivet på recept. Prata i så fall med en läkare.

Donaxyl - Antibiotikafritt

Bakteriedödande
läkemedel 
utan antibiotika

Donaxyl - Enda receptfria läkemedlet

Äntligen ett receptfritt
läkemedel mot
bakteriell vaginos

Donaxyl - Snabb lindring

Symtomen lindras
oftast efter 1–3 dagar
men fortsätt ändå i 6 dagar

Flytningar är helt normalt

Flytningar är helt normalt

Flytningarna gör så att livmoderhalsen och slemhinnorna i underlivet håller sig i bra skick samtidigt som de skyddar mot infektioner.

Hur ska det lukta egentligen?

Hur ska det lukta egentligen?

En viss lukt från ditt underliv är helt naturlig. Med normalt pH-värde brukar lukten vara lätt syrlig, men den kan variera under månaden.

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet?

Klåda eller sveda i underlivet kan ha många olika orsaker. Även om det ofta är helt ofarligt så kan det vara väldigt besvärligt och obehagligt.

Köp Donaxyl på ditt apotek

Apoteket
Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen