Frågor & svar om Donaxyl

Frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor som kan dyka upp när det gäller allt från flytningar till bakteriell vaginos och Donaxyl:

Vad kan man göra åt illaluktande flytningar?

Det kan bero på olika saker, men har du illaluktande flytningar så kan det vara bakteriell vaginos. Då är det bra att få hjälp av en barnmorska eller läkare som kan ställa en diagnos. Bakteriell vaginos behandlas med läkemedel som hämmar eller dödar bakterier. Det receptfria läkemedlet Donaxyl behandlar bakteriell vaginos och säljs på apoteken. Har du tidigare fått diagnosen bakteriell vaginos och nu känner igen symtomen kan du köpa Donaxyl receptfritt på apotek.

Hur luktar illaluktande flytningar?

Illaluktande flytningar luktar illa som dålig fisk. Luktar det lätt syrligt så är det helt normalt och så det ska lukta.

Hur får man sitt underliv att lukta gott?

En frisk och normal lukt för underlivet är en lätt syrlig doft. Kring mensen kan det lukta lätt metalliskt. Om du mår bra och flytningarna inte luktar något särskilt så finns ingen anledning till oro. Att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten är lagom. Du bör däremot undvika att tvätta dig inne i slidan eller att använda tvål i underlivet.

Hur luktar bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos ger gråvita flytningar som luktar illa, som dålig fisk.

Vad funkar bäst mot bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos behandlas med läkemedel som hämmar eller dödar bakterier. Vanligast är att man för in tablett eller slidkräm i slidan. Donaxyl är det enda läkemedlet mot bakteriell vaginos som går att köpa receptfritt.

Kan man bota bakteriell vaginos själv?

Bakteriell vaginos kan gå över av sig själv. Men det kan göra att du lättare får andra infektioner. Därför bör du vända dig till din vårdcentral eller barnmorska och bli undersökt om dina flytningar har ändrat utseende eller luktar illa. Ska du få en sprial insatt och misstänker att du har bakteriell vaginos är det viktigt att du säger detta till barnmorskan.

Hur vet jag om det är bakteriell vaginos?

De flesta som har fått bakteriell vaginos får flytningar som luktar mycket illa, som dålig fisk. Det luktar ofta mer när du har mens, efter samlag och trots att du nyligen har tvättat underlivet. Har du bakteriell vaginos är flytningarna ofta tunna och gråvita. Är det första gången du får besvären rekommenderas du kontakta en barnmorska eller läkare för att få en diagnos.

Hur lång tid tar det för bakteriell vaginos att gå över?

Behandlingen med Donaxyl innebär en vaginaltablett varje kväll i 6 dagar. Ofta lindras besvären efter 1-3 dagar men det är viktigt att ändå fortsätta i 6 dagar för att inte besvären ska komma tillbaka.

Vad är bakteriell vaginos?

Underlivet skyddas av laktobaciller som finns där helt naturligt. De skapar en sur miljö som skyddar mot infektioner. Vid bakteriell vaginos har det blivit obalans i underlivet och laktobacillerna har trängts undan av andra bakterier. Du får illaluktande, gråvita flytningar och ibland kan det svida, klia eller kännas obehagligt i underlivet. Ofta luktar det illa efter mens eller samlag.

Vilka symtom har bakteriell vaginos?

• Illaluktande flytning (som dålig fisk).

• Tunn, gråvit flytning (som lättfil).

• Ibland obehag och lätt klåda i slidan, men ingen rodnad.

• Ofta besvär efter samlag och mens.

Hur behandlar man bakteriell vaginos?

I första hand med läkemedel som hämmar eller dödar bakterierna som orsakat infektionen. Donaxyl är det enda antibiotikafria läkemedlet mot bakteriell vaginos och säljs receptfritt på apotek.

Vad är Donaxyl?

Donaxyl är det enda receptfria läkemedlet för behandling av bakteriell vaginos hos kvinnor 18–55 år. Det är en vaginaltablett som löser upp sig i slidans naturliga fukt och frisätter den bakteriedödande substansen dekvaliniumklorid.

Hur använder man Donaxyl?

En vaginaltablett tas till kvällen i 6 dagar. Vaginaltabletten förs djupt in i slidan innan sänggående. Det görs enklast om man ligger med benen lätt uppdragna. Det är viktigt att fullfölja hela kuren på 6 dagar, även om besvären försvunnit, för att minska risken att få besvär igen. Om slidan känns torr kan man blöta tabletten med lite vatten för att göra den lättare att föra in.

Vad skiljer Donaxyl från andra receptfria behandlingar mot bakteriell vaginos?

Donaxyl är ett läkemedel godkänt av läkemedelsverket. Andra receptfria behandlingar är medicintekniska produkter och har inte genomgått de kontroller som ett läkemedel måste genomgå vad gäller effekt och säkerhet.

Kan man få Donaxyl på recept?

Ja, det går att få Donaxyl på recept. Då ingår den även i högkostnadsskyddet. Donaxyl kan även köpas receptfritt.

Kan man behandla med Donaxyl under mens?

Ja, men eftersom mens skapar en basisk miljö i slidan ska du pausa behandlingen under de dagar du blöder som mest, sedan fortsätter du behandlingen. Det är viktigt att du slutför hela behandlingen för att undvika att obalansen kommer tillbaka.

Varför ska man inte tvätta underlivet med tvål under behandlingen?

Man ska aldrig tvätta underlivet med tvål, men det är extra viktigt under behandling med Donaxyl eftersom tvål kan påverkar effekten av behandlingen.

Kan man ha sex under behandlingen med Donaxyl?

Undvik att ha vaginalt samlag eller använd latexkondom när du behandlar dig med Donaxyl.

Kan man använda Donaxyl under graviditet eller amning?

Prata med din barnmorska eller läkare före användning av Donaxyl under graviditet och amning. Donaxyl ska inte användas inom 12 timmar före förlossning.

Kan man få biverkningar av Donaxyl?

Ja, man kan få biverkningar. De flesta är milda och kortvariga ex klåda, sveda och flytningar. Symtomen kan förvärras i början av behandlingen innan de förbättras. Man bör fortsätta med behandlingen. Om besvären kvarstår bör man kontakta en läkare eller barnmorska

När ska man inte använda Donaxyl?

– Om du är allergisk mot dekvaliniumklorid eller andra innehållsämnen.

– Har sår i slidan eller livmoderhalsen.

– Inte har fått din första mens.

Delar av vaginaltabletten ramlade ut i trosorna, ska man ta en ny?

Nej, vissa ingredienser i vaginaltabletten löser inte upp sig helt i slidan, utan kan ibland hamna i underkläderna. Detta påverkar inte behandlingens effekt och missfärgar inte dina underkläder.

Vad ska man göra ifall symtomen kommer tillbaka?

Prata med din läkare eller barnmorska om symtomen finns kvar efter avslutad behandling. Bakteriell vaginos är ofta återkommande. Om du tidigare fått diagnosen och sedan känner igen besvären kan du köpa Donaxyl receptfritt och behandla.

Var kan man köpa Donaxyl?

Donaxyl säljs receptfritt på apotek.

Köp Donaxyl på ditt apotek

Donaxyl

Äntligen ett receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos med bakteriedödande läkemedel utan antibiotika.

Apohem
Apoteket
Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen