bakteriell vaginos

Vad är bakteriell vaginos?

Illaluktande flytningar? Här kan du lära dig mer om bakteriell vaginos och få koll på symtomen.

Bakteriell vaginos beror på att det blivit obalans i slidans bakterieflora. Vanligtvis finns laktobaciller sk ”goda bakterier” i slidan som ger en naturligt sur miljö och skyddar mot infektioner. Om bakteriefloran i slidan påverkas av olika faktorer minskar laktobacillerna och därmed surhetsgraden i slidan. När miljön förändras kan ”elaka bakterier” kan ta över. Det är obalansen i slidan som kallas för bakteriell vaginos.

Varför får man bakteriell vaginos?

Orsaken till att vissa får det mer än andra är oklart. Besvären ökar ofta i samband med menstruation eller oskyddat samlag. Det beror bland annat på att spermier och blod kan störa den sura miljön i slidan och göra den mer basisk.

Några faktorer som påverkar bakteriefloran är bland annat:

• Menscykeln
• Ingrepp i livmodern som orsakar blödning (ex abort)
• Antibiotikabehandling
• Tobaksprodukter
• Hormonella preventivmedel och spiralanvändning
• Täta samlag
• Byte av sexpartner
• Stress
• Överdrivet tvättande av underlivet

Hur känner man igen bakteriell vaginos?

Typiskt för bakteriell vaginos är att flytningarna blir annorlunda. De blir gråvita, ibland skummiga och kan lukta fisk. En del kvinnor märker inte så mycket av det, medan andra upplever lite sveda och obehag i underlivet, särskilt efter samlag, vid mens eller när de kissar.

Läs mer om symtomen
Läs mer om receptfri behandling mot bakteriell vaginos

Tips för att undvika bakteriell vaginos

Tips för att undvika bakteriell vaginos

  • Undvik överdriven intimhygien. Tvätta med vatten eller neutral olja och undvik tvål. Tvätta aldrig inne i slidan.
  • Använd toalettpapper ”framifrån och bak” för att minimera spridning av tarmbakterier till slidan.
  • Använd luftiga underkläder.

Slidkatarr eller vaginos?

Ibland kallas bakteriell vaginos även för slidkatarr eller helt kort vaginos, men det är egentligen bara olika namn eller förkortningar på samma infektion. Ordet slidkatarr är ett samlingsnamn på flera olika besvär som man kan få i underlivet, hit räknas förutom bakteriell vaginos även candida vaginit (svampinfektion) och andra bakterieinfektioner. När det gäller ordet vaginos så är det en förkortning av den riktiga benämningen (bakteriell vaginos). Det krävs olika läkemedelsbehandlingar vid olika typer av underlivsinfektioner.

Vilka är de vanligaste symtomen?

Vilka är de vanligaste symtomen?

Ofta blir flytningarna lite annorlunda, gråvita eller grågula och många gånger luktar de illa, som dålig fisk. För att vara säker behöver man testa sig.

Receptfritt läkemedel mot bakteriell vaginos

Du tar en vaginaltablett varje kväll i 6 dagar. Ofta lindras symtomen inom 1-3 dygn, men du ska ändå fortsätta behandlingen i 6 dagar.

Hitta svar på vanliga frågor

Hitta svar på vanliga frågor

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna när det gäller bakteriell vaginos och Donaxyl.

Kvinnors hälsa under livet är ett av våra viktigaste fokus. CampusPharma är ett svenskt läkemedelsföretag som tillhandahåller läkemedel till kvinnor i alla åldrar. Vår verksamhet präglas av omtanke, enkelhet och ansvar. Här kan du läsa mer om oss.
Rulla till toppen